Halı Nasıl Yıkanır ve Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halılar, evinize hoş dokunuşlar katan dekorasyon ürünlerindendir. Kimi zaman dekoratif amaçla kimi zaman ihtiyaçlara yönelik olarak kullanılan halıların, belli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Hasır halılar, shaggy halı modelleri, yün halılar… Her halı türünün kendine göre bir temizlik yöntemi vardır. Biz de bugün yaşam alanlarınızı güzelleştiren halılarınızı nasıl temizleyebileceğinizden bahsetmek istedik. Adım adım halı temizliği ve temizlik ipuçları, yazımızda sizi bekliyor!

İpuçlarıyla Halı Temizliği

Günlük ev temizliği yaparken evleri ve halıları süpürmek, kimi zaman yeterli değildir. Halılar yeterli düzeyde temizlenmezse bazı hijyenik problemler yaşayabilirsiniz. Zeminlerde yaygın olarak kullandığınız halılarda lekeler oluşması mümkündür. Ayrıca halıların görmediğiniz kısımlarında kirler birikmiş olabilir. Dolayısıyla belli aralıklarla halılarınızı temizlemeniz gerekir. Özellikle evde çocuklar veya sevimli dostlarınız varsa bu temizliğe çok daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Biz de bu yazımızda sizin için çeşitli halıların temizliklerini nasıl yapabileceğinizi anlattık. Gelin, detaylara geçelim!

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkar? Temizlik İpuçları

İlk olarak Halı nasıl temizlenir?” sorusuna cevap arayalım! Eğer profesyonel bir hizmeti tercih etmiyorsanız evde halı temizlemenin pek çok farklı yöntemi vardır. Halı temizliğine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç unsur, takip etmeniz gereken birkaç adımdan bahsedeceğiz. Öncelikle halı temizliğine dair birkaç püf nokta verelim:

Halı temizliği püf noktaları:
  • İlk olarak halılarınızı süpürerek temizlik işlemine başlamanız gerekir. Derinlemesine süpürdüğünüz bir halıdan kirleri çıkarmak çok daha kolay olur. Bu aşamada halınızın malzemesine dikkat edebilirsiniz. Hassas bir yüzeye sahip olan halılarda sert bir süpürme işlemi uygulamamak gerekir. Halınızın dokusuna göre süpürme işlemini yapabilirsiniz.
  • Daha sonra temizlik aşamasına geçmeden önce halınızın kullanma talimatlarına göz atmanızda da fayda var. Halının yapısının bozulmaması ve yüzeyinin zarar görmemesi için kullanım talimatlarına uymanız gerekir.
  • Halınızı temizlemek için kimyasal içermeyen, doğal bir halı şampuanı kullanmanız, halınızın daha uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Doğal içerikli temizleyicileri tercih edin.
  • Her ihtimale karşı, tüm halıyı şampuanlamadan önce halının küçük bir köşesinde şampuanı deneyin. Daha sonra halının tamamına ürünü uygulayın.
  • Halıyı yıkarken fazla ıslatmamaya gayret gösterin. Çok fazla ıslanan halıyı yeterince iyi kurutamayabilirsiniz. Bu da küflenme gibi sorunlara sebep olur.
  • Halıyı sert cisimler ile ovalamayın. Bu tür cisimlerin halının ipliklerine zarar vermesi mümkündür.
  • Halıya herhangi bir şey döküldüğünde hızlıca bir havlu ile lekeyi yaymadan, dökülen yere baskı yapın. Havlunun ya da bezin, suyu emmesini sağlayın. Daha sonra derinlemesine temizlik yapabilirsiniz.
  • Ve son olarak halılarınızı düzenli olarak havalandırmaya çalışın. Böylece daha sağlıklı bir ortam oluşturabilirsiniz.

Türlerine göre halı temizliğine geçmeden önce bir de halı bakımı ipuçlarını paylaşalım!

Halı bakımı nasıl yapılır?
  • Halılarınızı silkelemek ya da dövmek iyi bir fikir değildir. Bu tarz işlemlerin halılarınıza zarar verme olasılığı vardır. Bunun yerine halılarınızı havalandırabilirsiniz.
  • Halılarınızdaki lekelere anında müdahale ederseniz lekelerin daha kolay temizlenmesini sağlarsınız. Örneğin halılara dökülen sıvıları anında kağıt havlu ya da havlu ile emdirebilirsiniz.
  • Halınızı katlamayın. Kullanmadığınız halıları rulo yaparak ve yatay şekilde muhafaza edin.
  • Halılarınızın yüzeyinde çıkmış ilmekler varsa onları çekmeyin. Bu, halınızda daha büyük sökülmelere sebep olabilir. Onun yerine çıkan ilmikleri yüzeyden kesin.

Bizim halı temizliği ile ilgili önerilerimiz bu kadar. Eğer sizin de farklı önerileriniz varsa yorumlara eklemeyi unutmayın! Şimdi gelin


Türlerine Göre Halı Temizliği

Yün Halı Temizliği

Adım adım halı temizliği
Adım Adım Halı Temizliği, Dokuma Halı

Yün halılar, sık sık evlerde kullanılan halılardandır. Bu tür halılar eve sıcak bir görüntü katar. Ev hissini yaşatan yün halıları temizlemek de son derece önemlidir.

  • Yün halıları temizlerken ilk olarak halıyı derinlemesine süpürerek temizlemeniz gerekir. Halıyı yıpratmamak için bu işlemi nazik şekilde yapmanız önemlidir.
  • Daha sonra su ve yün halıya uygun halı şampuanı ile halınızı temizlemeye başlayabilirsiniz.
  • Yün halıyı yıkarken sıcak su yerine soğuk su kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra yumuşak bir fırça yardımıyla halının lekelerini yavaş yavaş ovabilirsiniz.
  • Temizlik aşaması bittikten sonra halıyı iyice kurutmanız da önemlidir. Hızlı şekilde halıyı kurutmanız gerekir.
  • Ayrıca halıyı güneş ışığında da bırakmamanızı tavsiye edebilirsiniz. Çükü güneş ışığı yün halının renginin solmasına sebep olabilir. İyi havalandırılmış bir alanda halınızı kurumaya bırakabilirsiniz.


Hasır Halı Temizliği

Detaylı halı temizliği
Türlerine Göre Halılar Nasıl Temizlenir?

Hasır halılar genellikle çocuk odası, mutfak, balkon gibi alanlarda kullanılır. Zengin motif ve desenleriyle hasır halılar evlere şıklık kazandırır. Kullandığınız alana göre farklı renk ve desenlerini kullanabileceğiniz hasır halıları temizlemek de son derece kolaydır.

  • Hasır halıları şampuan ve suyla temizlemeden önce halıyı silkelemeniz gerekir. Hafifçe halıyı silkeleyerek halıdaki toz ve kirlerden genel olarak kurtulabilirsiniz. Daha sonra süpürgenin ince ucuyla jüt ya da hasır halının üzerini süpürebilirsiniz.
  • Eğer halınıza bir şeyler döküldüyse ve lekeler oluştuysa bu alanların temizliğini ayrıca yapmanız gerekir. Eğer bir şeyler döküldüğünde acil müdahale edebiliyorsanız o anda halınızı temizleyebilirsiniz. Ama dökülen sıvıyı o anda silemediyseniz önce nemli bez ile lekeyi yumuşatmanız gerekir. Yumuşayan lekeyi nemli bez ve oval hareketler yardımıyla temizleyebilirsiniz.
  • Eğer bu işlemle de halınızın lekeleri çıkmadıysa halıyı çamaşır makinesinde yıkamayı deneyebilirsiniz. Halınızın boyu uygunsa ve kullanma talimatlarında halıyı makinede yıkmayın yazmıyorsa bu yöntemi kullanabilirsiniz.
  • Halının kendi kendine kurumasını bekledikten sonra halıyı eski yerine yerleştirebilirsiniz. Eğer yine de lekelerden kurtulamazsanız profesyonel firmalardan yardım alabilirsiniz.


Shaggy Halı Temizliği

Halı temizliği
Halı Temizleme İpuçları ve Doğal Halı Temizleyiciler

Uzun tüyleri ve yumuşaklığıyla ön plana çıkan shaggy halılar, eve oldukça modern bir hava katar. Evin her odasına hava katan bu halıları düzenli olarak da temizlemek gerekir.

  • Halıyı sık sık süpürmeniz, halının temizliği için önemlidir. Elektrikli süpürge modelleri ile halınızı her gün süpürebilirsiniz. Böylece toz ve mikroplardan arınabilirsiniz.
  • Uzun süre halıda duran kirlerin temizlenmesi zordur. Eğer halınızı uzun süre süpürmezseniz detaylı şekilde temizlik yapmanız gerekir.
  • Daha küçük ve hafif olan shaggy halıları silkeleyerek de temizleyebilirsiniz. Silkeleme işlemi esnasında tüylerin arasındaki kir ve tozlar temizlenir. 
  • Shaggy halı modelleri genellikle yıkanmaz. Bunun yerine bu tarz halıları silmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun için de halınıza uygun olan bir halı şampuanı ve nemli bir bez kullanabilirsiniz. Böylece halınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Ayrıca Arap sabunu da halınızı temizlemenize yardımcı olacak ürünlerden biridir. 


Halı Temizliği için Temizlik Ürünleri

Halı temizliği yaparken sirke, karbonat gibi doğal malzemeleri de temizlik işlemi için kullanabilirsiniz. Bu iki ürün de halı şampuanı kadar etkili ürünlerdir.

  • Karbonat ile halı temizliği: Karbonat, halı temizlemede en etkili malzemelerden biridir. Hem kolayca ulaşabileceğiniz bir üründür hem de temizlemede etkilidir. Hızlıca temizlemeniz gereken yüzeysel kirlerde karbonatı kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle halıyı süpürmeniz gerekir. Daha sonra karbonat ve su ile bir karışım hazırlayıp fırçayla halıya uygulayabilirsiniz. Halıyı iyice ovaladıktan sonra 10-15 dakika bekleyip sirkeli su ile halıyı temizleyebilirsiniz. Bu aşamada da nemli bezi sirkeye batırıp temizleme işlemini yapabilirsiniz. Sonra halıyı kurumaya bırakabilirsiniz.
  • Sirke ile temizliği: Sirke de doğal haliyle elek çözücü olarak kullanabileceğiniz ürünlerden biridir. Sadece halılarda değil evdeki pek çok ürünün temizliğinde sirkeyi kullanarak temizlik yapabilirsiniz. Halı temizliğinde beyaz sirke ile elma sirkesini kullanabilirsiniz. 1/4 oranında sirke ile 1 litre suyu karıştırarak temizlik sıvınızı elde edebilirsiniz. Bu karışımı nemli bir bezle veya sprey şişeyle halıdaki lekelere uygulayabilirsiniz. Özellikle suda çözünen lekelerden muzdaripseniz bu karışım işinize yarayacaktır. Bu karışım ile lekeleri sildikten sonra nemli bezle halınızı temizleyebilirsiniz.